HACCP

Certificarea HACCP este dovada respectului pentru consumatorul direct al produselor alimentare

Ce este HACCP ?
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point – Evaluarea riscurilor în cadrul sistemelor de management ale igienei) este o tehnica acceptata la nivel international pentru prevenirea contaminarii microbiologice, chimice si fizice de-a lungul lantului de aprovizionare cu alimente. HACCP este o abordare sistematica pentru identificarea, evaluarea si controlul pericolelor pentru siguranta alimentelor pe tot parcursul procesului de fabricatie a alimentelor, incepand de la primirea materialelor pana la depozitarea, procesarea fabricatiei, stocarea, ambalarea, expedierea si distribuirea.

Principiile HACCP
    • identificarea riscurilor contaminarii si evaluarea lor comparativ cu nocivitatea fata de consumatorul direct
    • identificarea punctelor critice de control (PCC) care, mentinute sub control, sunt in masura sa previna, sa elimine sau sa reduca pana la limite acceptabile riscul conaminarii
    • stabilirea limitelor critice pentru fiecare PCC
    • stabilirea sistemului de monitorizarea a PCC
    • stabilirea de actiuni corective, in cazul in care un anumit PCC nu mai este sub control
    • stabilirea procedurilor de verificare a eficacitatii sistemului HACCP
    • stabilirea documentelor si inregistrarilor adecvate pentru realizarea planului HACCP
Cui se adreseaza ?
Se aplica tuturor companiilor din domeniul alimentar (producerea, ambalarea, transportul, depozitarea, servirea si comercializarea produselor alimentare) indiferent de marimea si complexitatea lor si care doresc sa-si implementeze un sistem HACCP care sa ofere premisele obtinerii unor produse alimentare sigure in vederea cresterii increderii intre clienti, furnizori si autoritatile de supraveghere.

Beneficiile implementarii HACCP :
    • este conditie pentru obtinerea autorizatiei sanitar veterinare si pentru siguranta alimentelor, emisa de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA)
    • este o metoda preventiva de autocontrol
    • creste increderea clientilor, consumatorilor si autoritatilor de reglementare in capacitatea companiei de a furniza exclusiv produse sigure pentru consumul alimentar, in mod constant
    • demonstreaza conformitatea cu legislatia in domeniul sigurantei alimentului
    • imbunatateste conditiile de munca ale personalului
Cum va poate ajuta RACIS ?
Echipa RACIS are o experienta vasta in domeniul industriei alimentare si in consultanta pentru implementarea sistemului HACCP (de exemplu, abatoare, carmangerii, fabrici de ulei, fabrici de alcool, restaurante, cafenele, fast-food, patiserii, cofetarii, panificatie, s.a.m.d.). In procesul de consultanta, Echipa Racis urmeaza etapele mentionate mai jos pentru dezvoltarea si implementarea unui sistem HACCP specific activitatilor desfasurate de compania d-voastra, cu implicatii asupra sigurantei alimentelor :
  1. Analiza activitatilor existente si conformitatea acestora cu prevederile generale şi specifice privind Ghidurile de bune practici de igiena – GHP si de productie – GMP
    • analiza activitatilor existente si conformitatea acestora cu prevederile generale si specifice privind Ghidurile de bune practici de igiena – GHP si de productie – GMP
    • identificarea situatiilor neconforme fata de cerinte
    • identificarea punctelor critice ale fluxului de activitati, care pot provoca intarzieri, deficiente, etc. si deci implicit costuri suplimentare
  1. Elaborarea documentatiei sistemului HACCP
    • manualul HACCP
    • identificarea riscurilor contaminarii si evaluarea lor comparativ cu nocivitatea fata de consumatorul direct
    • identificarea punctelor critice de control (PCC) care, mentinute sub control, sunt in masura sa previna, sa elimine sau sa reduca pana la limite acceptabile riscul contaminarii
    • stabilirea limitelor critice pentru fiecare PCC
    • stabilirea sistemului de monitorizarea şi a actiunilor corective
    • stabilirea planului HACCP
    • stabilirea procedurilor de verificare a eficacitatii sistemului HACCP si autocontrol
    • alte documente (formulare, planuri, programe cerute de sistemul HACCP)
  1. Implementarea sistemului HACCP
    • instruirea personalului in ceea ce priveste organizarea sistemului HACCP, documentatia sistemului HACCP, completarea formularelor
    • audit de evaluare a implementarii sistemului HACCP
Racis va garanteaza implementarea si certificarea sistemului HACCP in cel mai scurt timp posibil, la un pret corect.
Pentru obtinerea cat mai repede a unei oferte de pret este necesara transmiterea Cererii de oferta completata.