Ce este HACCP ?
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point – Evaluarea riscurilor în cadrul sistemelor de management ale igienei) este o tehnica acceptata la nivel international pentru prevenirea contaminarii microbiologice, chimice si fizice de-a lungul lantului de aprovizionare cu alimente.
HACCP este o abordare sistematica pentru identificarea, evaluarea si controlul pericolelor pentru siguranta alimentelor pe tot parcursul procesului de fabricatie a alimentelor, incepand de la primirea materialelor pana la depozitarea, procesarea fabricatiei, stocarea, ambalarea, expedierea si distribuirea.
Principiile HACCP
-
- identificarea riscurilor contaminarii si evaluarea lor comparativ cu nocivitatea fata de consumatorul direct
- identificarea punctelor critice de control (PCC) care, mentinute sub control, sunt in masura sa previna, sa elimine sau sa reduca pana la limite acceptabile riscul conaminarii
- stabilirea limitelor critice pentru fiecare PCC
- stabilirea sistemului de monitorizarea a PCC
- stabilirea de actiuni corective, in cazul in care un anumit PCC nu mai este sub control
- stabilirea procedurilor de verificare a eficacitatii sistemului HACCP
- stabilirea documentelor si inregistrarilor adecvate pentru realizarea planului HACCP
Cui se adreseaza ?
Se aplica tuturor companiilor din domeniul alimentar (producerea, ambalarea, transportul, depozitarea, servirea si comercializarea produselor alimentare) indiferent de marimea si complexitatea lor si care doresc sa-si implementeze un sistem HACCP care sa ofere premisele obtinerii unor produse alimentare sigure in vederea cresterii increderii intre clienti, furnizori si autoritatile de supraveghere.
Beneficiile implementarii HACCP :
-
- este conditie pentru obtinerea autorizatiei sanitar veterinare si pentru siguranta alimentelor, emisa de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA)
- este o metoda preventiva de autocontrol
- creste increderea clientilor, consumatorilor si autoritatilor de reglementare in capacitatea companiei de a furniza exclusiv produse sigure pentru consumul alimentar, in mod constant
- demonstreaza conformitatea cu legislatia in domeniul sigurantei alimentului
- imbunatateste conditiile de munca ale personalului
Cum va poate ajuta RACIS ?
Echipa RACIS are o experienta vasta in domeniul industriei alimentare si in consultanta pentru implementarea sistemului HACCP (de exemplu, abatoare, carmangerii, fabrici de ulei, fabrici de alcool, restaurante, cafenele, fast-food, patiserii, cofetarii, panificatie, s.a.m.d.).
In procesul de consultanta, Echipa Racis urmeaza etapele mentionate mai jos pentru dezvoltarea si implementarea unui sistem HACCP specific activitatilor desfasurate de compania d-voastra, cu implicatii asupra sigurantei alimentelor :
- Analiza activitatilor existente si conformitatea acestora cu prevederile generale şi specifice privind Ghidurile de bune practici de igiena – GHP si de productie – GMP
-
- analiza activitatilor existente si conformitatea acestora cu prevederile generale si specifice privind Ghidurile de bune practici de igiena – GHP si de productie – GMP
- identificarea situatiilor neconforme fata de cerinte
- identificarea punctelor critice ale fluxului de activitati, care pot provoca intarzieri, deficiente, etc. si deci implicit costuri suplimentare
- Elaborarea documentatiei sistemului HACCP
-
- manualul HACCP
- identificarea riscurilor contaminarii si evaluarea lor comparativ cu nocivitatea fata de consumatorul direct
- identificarea punctelor critice de control (PCC) care, mentinute sub control, sunt in masura sa previna, sa elimine sau sa reduca pana la limite acceptabile riscul contaminarii
- stabilirea limitelor critice pentru fiecare PCC
- stabilirea sistemului de monitorizarea şi a actiunilor corective
- stabilirea planului HACCP
- stabilirea procedurilor de verificare a eficacitatii sistemului HACCP si autocontrol
- alte documente (formulare, planuri, programe cerute de sistemul HACCP)
- Implementarea sistemului HACCP
-
- instruirea personalului in ceea ce priveste organizarea sistemului HACCP, documentatia sistemului HACCP, completarea formularelor
- audit de evaluare a implementarii sistemului HACCP
Racis va garanteaza implementarea si certificarea sistemului HACCP in cel mai scurt timp posibil, la un pret corect.
Pentru obtinerea cat mai repede a unei oferte de pret este necesara transmiterea
Cererii de oferta completata.