ISO 22000
Certificarea ISO 22000 este dovada respectului pentru consumatorul direct al produselor alimentare
Ce este ISO 22000 ?
Standardul SR EN ISO 22000:2019 ( ISO 22000: 2018 ) contine cerintele unui sistem de management al sigurantei alimentelor.
Sistemul de management al sigurantei alimentelor este un sistem de control al procesului conceput pentru a imbunatati calitatea prin identificarea, evaluarea si controlul pericolelor pentru siguranta alimentelor, precum pericolele fizice, chimice, microbiologice si de alta natura in productia alimentelor.
ISO 22000 defineste si respecta liniile directoare HACCP, care include pasii proiectati pentru a preveni problemele inainte de aparitia acestora si pentru a corecta abaterile printr-un mod sistematic imediat ce sunt detectate. Astfel de sisteme de control preventiv cu documentare si verificare sunt recunoscute de autoritatile de reglementare ca fiind cea mai eficienta abordare disponibila pentru producerea de alimente sigure.
Cui se adreseaza ISO 22000 ?
Se aplica tuturor companiilor din domeniul alimentar (producerea, ambalarea, transportul, depozitarea, servirea si comercializarea produselor alimentare) indiferent de marimea si complexitatea lor si care doresc sa-si implementeze un sistem de management al sigurantei alimentelor care sa ofere premisele obtinerii unor produse alimentare sigure in vederea cresterii increderii intre clienti, furnizori si autoritatile de supraveghere.
Beneficiile certificarii ISO 22000 :
-
- include sistemul HACCP si, implicit, beneficiile implementarii sistemului HACCP
- ofera o abordare preventiva pentru siguranta alimentelor
- imbunatateste satisfactia clientilor / reduce nemultumirea
- asigura conformitatea cu cerintele legale si de reglementare
- asigura cresterea credibilitatea si reputatia companiei
- permite analiza pericolelor pentru evaluarea amenintarilor la adresa sigurantei alimentare
- creste profitabilitatea companiei
Cine certifica ISO 22000 ?
ISO 22000 este certificat de catre organisme de evaluare a conformitatii conform ISO 22000 (organisme de certificare) acreditate sa furnizeze certificate in conformitate cu ISO 22000. Certificatul este emis dupa finalizarea cu succes a auditului de certificare prin care se evalueaza conformitatea cu cerintele ISO 22000. Certificatul are o valabilitate de 3 ani de la data emiterii daca auditurile de supraveghere anuale evidentiaza ca sunt mentinute si imbunatatite conditiile initiale de certificare.
Cum va poate ajuta RACIS ?
Echipa RACIS are o experienta vasta in domeniul industriei alimentare si in consultanta pentru implementarea si certificarea unui sistem de management al sigurantei alimentelor (de exemplu, abatoare, carmangerii, ulei, alcool, panificatie, s.a.m.d.)
In procesul de consultanta, Echipa Racis urmeaza etapele mentionate mai jos pentru dezvoltarea, implementarea si certificarea unui sistem de management al sigurantei alimentelor, propriu activitatilor desfasurate de compania d-voastra :- Analiza sistemului de management existent
-
- identificarea structurii organizatorice
- identificarea activitatilor care se desfasoara in cadrul companiei
- identificarea sistemului real de lucru si compararea acestuia cu cerintele standardului de referinta SR EN ISO 22000:2019
- analiza activitatilor existente si conformitatea acestora cu prevederile generale si specifice privind bunele practici de igiena -GHP si de productie –GMP
- identificarea situatiilor neconforme fata de cerintele standardului SR EN ISO 22000:2019
- identificarea resurselor umane si materialelor existente
- sisteme de inregistrari si evidenta existente
- Elaborarea documentatiei sistemului de management al sigurantei alimentelor conform standardului SR EN ISO 22000:2019
-
- manualul sistemului de management al sigurantei alimentelor
- procedurile sistemului de management (de sistem, de proces)
- programe preliminare cerute (PRP)
- identificarea riscurilor contaminarii si evaluarea lor comparativ cu nocivitatea fata de consumatorul direct
- identificarea punctelor critice de control (PCC) care, mentinute sub control, sunt in masura sa previna, sa elimine sau sa reduca pana la limite acceptabile riscul contaminării
- stabilirea limitelor critice pentru fiecare PCC
- stabilirea sistemului de monitorizare si a actiunilor corective
- stabilirea planului HACCP
- stabilirea documentelor si inregistrarilor adecvate pentru realizarea planului HACCP (formulare, instructiuni de lucru, descrierea proceselor si a produselor)
- alte documente (structuri organizatorice si de functionare, politica, formulare, programe)
- Implementarea sistemului de management al sigurantei alimentelor conform standardului SR EN ISO 22000:2019
-
- instruirea personalului implicat in implementarea sistemului de management al sigurantei alimentelor
- asistenta tehnica in procesul de implementare a sistemului de management al sigurantei alimentelor
- audit de precertificare
- asistenta in relatia cu organismul de certificare
- asistenta la auditul de certificare