Organismul International de Standardizare ISO a publicat ultima versiune a standardului ISO 22000 in 19 iunie 2018.
Standardul ISO 22000:2018 inlocuieste standardul ISO 22000:2005.
Perioada de tranzitie la ISO 22000:2018 este de 3 ani de la data publicarii acestuia si se va finaliza la data de 30 iunie 2021.
ASRO a aprobat preluarea standardului ISO 22000:2018 ca standard roman in 28 februarie 2019, sub denumirea SR EN ISO 22000:2019 – Sisteme de management al sigurantei alimentelor. Cerinte pentru orice organizatie din lantul alimentar.
Standardul SR EN ISO 22000:2019 inlocuieste standardul SR EN ISO 22000:2005.
Organizatiile care sunt certificate conform ISO 22000:2005 (SR EN ISO 22000:2005) pot opta pentru certificarea sau recertificarea sistemului de management al sigurantei alimentului conform ISO 22000:2005 (ca standard de certificare individual sau in cadrul schemei FSSC 22000), iar certificatele emise vor avea valabilitate pana la sfarsitul perioadei de tranzitie, respectiv 30 iunie 2021.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2021, pentru majoritatea organismelor de certificare, auditurile (certificare, supraveghere, recertificare) vor avea ca referinta doar noul standard ISO 22000:2018 (SR EN ISO 22000:2019), ca standard de certificare individual sau in cadrul schemei FSSC 22000.